HVILKEN UNGDOMSUDDANNELSE SKAL DU VÆLGE?
Her på siden har vi samlet nogle videoer og nyttige links, til dig som står og skal vælge en ungdomsuddannelse,
eller blot vil have inspiration til de mange forskellige muligheder der er.
ERHVERVSUDDANNELSER
En erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv. Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder i praktik. Du kan vælge mellem 102 uddannelser med over 300 trin eller specialer. Kig med, når modige og kloge unge mennesker fortæller om lige netop deres erhvervsuddannelse. Videoerne er produceret af SkillsDenmark.
Som social- og sundhedsassistent lærer du at hjælpe og pleje ældre, syge og handicappede mennesker, som ikke kan klare sig selv.
En tjener arbejder med at betjene gæsterne på et spisested. På skolen lærer du om mad og drikke, og hvordan det bør serveres for gæsterne.
En murer bygger og vedligeholder huse af sten. På skolen lærer du om de forskellige slags sten og fliser samt hvordan de holdes sammen med mørtel og fuge.
En frisør vasker, klipper og farver hår. På skolen træner du forskellige klippemetoder, lærer at lave krøller og får viden om de produkter, man kan bruge.
En salgsassistent arbejder med salg og almindelige opgaver i butikken. På uddannelsen i detailhandel bliver du undervist i salg og lærer, hvordan du betjener og vejleder kunder.
Som bygningsstruktør er du med til at opføre bygninger og anlægge veje og pladser. Dit arbejde ses og bruges af mange mennesker og skal være sikkert og holdbart.
En bygningsmaler behandler og maler murværk, træværk og metalflader. På skolen lærer du at blande farver, og du maler med mange typer maling.
En anlægsgartner arrangerer og passer grønne områder. På skolen lærer du at sætte træer, blomster og græs sammen til en flot park eller have.
En ernæringsassistent laver god og sund mad i institutions- eller produktionskøkkener. På skolen lærer du om råvarer samt at tilberede og anrette maden, så den ser lækker ud.
Som elektriker skal du lære at reparere og installere store og små elektriske anlæg. Du laver strøm til lys i nye bygninger eller reparerer og skifter ledninger og kontakter.
En bygningssnedker arbejder typisk i træ og laver døre, vinduer, møbler og inventar. På skolen lærer du om de mange træsorter, og du lærer også at arbejde med værktøj og maskiner.
En bager bager brød og kager. På skolen lærer du at vurdere råvarer og at planlægge produktionen på arbejdspladsen.
Som brolægger er du med til at opføre bygninger og anlægge veje og pladser. Dit arbejde ses og bruges af mange mennesker og skal være sikkert og holdbart.
På boligmonteringsuddannelsen lærer du at reparere og betrække møbler, at sy og opsætte gardiner eller at lave sæder og beklædning til biler, tog og busser.
En konditor bager brød og kager. På skolen lærer du at vurdere råvarer og at planlægge produktionen på arbejdspladsen
ERHVERVSUDDANNELSER PÅ BORNHOLM
På Bornholm kan du vælge dig ind på fire forskellige indgange, som giver adgang til mange forskellige grundforløb. Efter endt uddannelse kan du søge job som faglært eller læse videre på en videregående uddannelse. Tager du erhvervsuddannelsen med eux, får du en erhvervsfaglig studentereksamen.
HAR DU BRUG FOR RÅD OG VEJLEDNING TIL UDDANNELSE?
UU-VEJLEDNINGEN
Er du i tvivl om hvilken uddannelse du skal vælge eller hvordan du skal søge informationer om de forskellige uddannelser? kontakt UU-vejledningen, som sidder i Ungeporten på Merkurvej 10 i Rønne.
ANDRE UNGDOMSUDDANNELSER
Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) henvender sig til unge, der af fysiske eller psykiske grunde ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Kontakt UU-vejledningen for mere information om STU og FGU på Bornholm.